In 2021 bestond buurtvereniging ‘De Nachtegaal’ 50 jaar en dit jubileum werd vanwege corona een jaar later feestelijk gevierd. Enkele leden van de vereniging vonden dat het mooi zou zijn als ze ook iets terug zou geven aan de buurt, zowel aan de bewoners als aan de bezoekers.

De werkgroep “Tussen Den Heuvel, ‘t Dun en Heilige Eik” heeft toen het initiatief genomen om een aantal projecten op te starten. De naam van de werkgroep geeft al aan welk gebied de buurtvereniging bestrijkt: grofweg tussen de Heuvelse Brug en de Groenewoudse Brug, aan weerszijden van het kanaal.

Zo zijn er vier ‘ommetjes’ uitgezet, variërend van 3,5 tot 12 kilometer. Deze wandelroutes langs allerlei mooie plekjes binnen het gebied van de buurtvereniging zijn opvraagbaar via Visit Oirschot. Ook is er een rustpunt gecreëerd op de kanaaldijk, aan de zuidkant van de zwaaikom. Waterschap De Dommel heeft bij de H. Eik een educatieve publieksgrondwatermeter geplaatst, zodat de ernst van de verdroging zichtbaar wordt gemaakt. Maar de ambities van de werkgroep op het gebied van landschappelijke verfraaiing en duurzaamheid gaan verder. Ze willen de biodiversiteit versterken, bewoners en bezoekers informeren over de geschiedenis en de schoonheid van dit gebied en daardoor meer saamhorigheid kweken.

Insectenhotel bij ’t Lisje

Concreet betekent dit het aanleggen van bloemrijke akkerranden en wegbermen, het aanleggen van poelen en houtwallen, alsook het herstellen van oude (kerken)paden en landschapselementen, met wellicht in de toekomst een voedselbos en een waterbelevingsspeeltuin. Om dit alles te bereiken worden op allerlei deelgebieden stappen gezet en is er samenwerking gezocht met Waterschap De Dommel, Rijkswaterstaat, Brabants Landschap, de gemeente Oirschot en het plaatselijke IVN Eén van de stappen die gezet wordt is het plaatsen van een aantal insectenhotels.

Om deze zeer forse insectenhotels te kunnen realiseren heeft de werkgroep samenwerking gezocht met de afdeling Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) van het Kempenhorst College. Daar hebben zowel schoolleiding als medewerkers van de afdeling houtbewerking enthousiast hun medewerking toegezegd, ondanks het zware onderwijsprogramma. Het prototype van het insectenhotel is door de school helemaal op maat gezaagd en kan als een bouwpakket op de juiste plek in elkaar worden gezet. Voor het Douglas hout heeft IVN Oirschot een subsidie binnen kunnen halen bij de Rabobank. Dit alles heeft als resultaat dat op woensdag 20 december het eerste insectenhotel geplaatst zal worden bij visvijver ’t Lisje aan de Proosbroekweg. Leerlingen en docenten van de school, het IVN en de werkgroep van de buurtvereniging zullen daarbij aanwezig zijn. De onthulling zal plaatsvinden om 9.30 uur ’s morgens.

Foto: Martien van Beljouw (l), voorzitter van de werkgroep, bekijkt het bouwpakket met René Smits (r) praktijkinstructeur van het Kempenhorst College.