De geliefde Oostelbeerzenaar Rinus van den Boomen is niet meer, maar de warme herinneringen aan hem zullen nog lang in het dorp blijven hangen. Door al zijn inspanningen en enthousiasme op het muzikale vlak en voor het natuurbehoud in onze omgeving, maar ook door zijn warme persoonlijkheid en humor wist hij velen voor zich te winnen. Door velen wordt Rinus ook nog beschouwd als degene die Leonard Cohen ‘naar de Beerzen bracht’. In retroperspectief mag Rinus een man van vele talenten genoemd worden.
door Rens van Ginneken
Rinus’ vrouw Anneke herinnert zich nog levendig hoe ze elkaar leerden kennen in 1957. “Ik ontmoette hem bij ons thuis en ik zag al direct iets fantastisch in hem. En dan zijn lach: ik was er direct weg van!” Dat zal voor velen herkenbaar zijn: Rinus had een zeer innemend karakter, een mooi gevoel voor humor en een gave om de ander ‘te zien’. Dat zal er ongetwijfeld mede voor gezorgd hebben dat Rinus als leerkracht aan de lagere school St. Tarcicius in Eindhoven door veel leerlingen op handen gedragen werd. Dochter Isabelle vertelt: “Hij had een heel eigen, levendige manier van lesgeven. Hij ging met de leerlingen de natuur in en kon prachtige fantasieverhalen vertellen, waarin de kinderen helemaal op konden gaan. Zijn fabuleuze bordtekeningen waren niet minder dan ‘tijdelijke kunst’, waarin hij voor zijn leerlingen een hele nieuwe wereld ontvouwde. Ook legde hij eens paardendrollen in zijn klas, om de komst van Sinterklaas nog spannender te maken.” Dochter Jacqueline: “Voor ons was hij de liefst denkbare papa, die vaak met ons in de weer was, dingen voor ons knutselde, muziek voor ons speelde, verhalen vertelde. Het leek soms of hij een oneindige energie had.” Isabelle vult aan: “En een enorme humor had hij ook, zelfs als het hem minder ging. Hij moest met een zeer pijnlijke ontsteking aan zijn heup met de ambulance van Schiphol naar Oostelbeers. Vroeg hij aan de ambulancebroeders of de sirene aan mocht!”
Creatieve en zeer productieve geest
Buiten zijn werk was Rinus op tal van andere vlakken bij de jeugd betrokken. Het Vakantie Jeugdwerk en het Roefelen in Oostelbeers hadden lang een goeie aan hem, maar ook het kinderkoor De Beukenootjes en het fameuze jongerenkoor GEOS, waar hij de pianobegeleiding verzorgde. Vele jongeren nam hij zo op sleeptouw en inspireerde hij om verder te gaan in de muziek. Ook bij toneelvereniging Keskenoate en tijdens de Politieke Avonden verzorgde hij geregeld de muziek, bijvoorbeeld samen met Harrie van Hoof. Met enige regelmaat waren er leuke gelegenheden waarbij Rinus optrad, zoals in Rocktheater Moulin Rouge in 2007 en in de videoclip ‘De Beerze’ van de band waarvan hij naamgever was: De Rinus van den Boomen Big Band XL (RiBoBiBa). Ook was hij talloze jaren de beschermer en beheerder van het Hammond B3-orgel in het Oude Kerkje, van meester Bert Veldhuis. Zijn enthousiaste, creatieve geest kwam verder nog tot uiting door zijn jarenlange pro Deo opmaken van doop- en trouwkaarsen, maar bijvoorbeeld ook nog in het mee ontwerpen en maken van talloze carnavalswagens voor de buurten, 32 jaar lang.
Gebiologeerd door Cohen
Rinus was een enorme fan van Leonard Cohen en hij speelde daar samen met RiBoBiBa vanaf 2008 al enkele nummers van. Het vuur voor Cohen ging helemaal branden toen hij en zijn medebandleden eens bij een groot optreden van Cohen aanwezig waren. Harrie van Hoof daarover: “We zaten zo’n beetje tussen Mart Smeets en Matthijs van Nieuwkerk in bij dat optreden, maar Rinus was vooral compleet gebiologeerd door Cohen. Daar ontstond zijn idee om meer te gaan doen met het werk van Cohen en Rinus vond dat ik daar de goede stem voor had. We zochten er mensen bij om het goed vorm te geven en in het najaar van 2014 volgde toen het eerste optreden in Café Buitenlust in Oirschot. Dat zou éénmalig zijn, maar het sloeg zo aan dat we steeds opnieuw gevraagd werden voor optreden door het hele land. Dat werden steeds meer echte tournees langs theaters en zelfs met twee toertjes in Ierland. Ook toen Rinus de laatste jaren wat ‘kwakkelig’ werd, ging hij graag mee als het enigszins kon. Hij keek echt uit naar die optredens. Rinus was sowieso een mooie en eigenzinnige muzikant, die zelfs een heel eigen notenschrift had ontwikkeld, waar we soms met verbazing naar keken. De ‘Rinus van den Boomen-methode’ noemden we het. Maar hij was een hele goeie muzikant, met een goed gehoor. En wat ik zelf heel erg waardeerde aan hem: hij kon enorm gevat zijn!”
Hoeder van uilen en de Oude Toren
Waar Rinus zeker ook méér dan gewaardeerd werd, was bij Werkgroep Natuur en Landschap de Beerzen (WNL), waar hij zich al vanaf 1994 onder meer bezighield met de bescherming van de weidevogels en roofvogels, vooral uilen, zo vertelt Thea Noordijk, voorzitter van de werkgroep. “Rinus was initiator en coördinator van de Uilenwerkgroep binnen WNL. Hij had soms stevige standpunten, maar wel altijd gefundeerd op zijn grote ervaring. Door zijn capaciteiten als authentieke, eerlijke vent, als verbinder en gedreven animator wist hij het beste uit anderen te halen en ook anderen enthousiast te krijgen voor het natuurwerk. Zijn grote creativiteit zag je trouwens ook terug bij zijn ‘uilenwerk’. Zo redde hij eens meerdere uilenjongen van een doodgereden moeder door een heel verzorgingsplan op te zetten voor de wees-uiltjes in de kast bij Johan en Bea Janssen en bij vrieskou zette hij zelfs weleens een elektrisch warmhoudplaatje in zo’n uilenkast! Ook kunnen we Rinus zeker betitelen als dé Hoeder van de Oude Toren. Bij de al jaren lopende sociaal-culturele transitie van de toren, heeft Rinus zich altijd opgeworpen als de onmisbare beschermer van de bijzondere flora en fauna in en rond de toren.”
De uitvaartdienst voor Rinus vond maandag in besloten kring plaats.
Rinus van den Boomen ontving op 28 april 2006 een Koninklijke Onderscheiding voor zijn grote en vrijwillige bijdrage aan de cultuur en de leefbaarheid in het dorp en voor de natuur. In 2017 werd hij ook geëerd met de titel ‘Uilenbeschermer van het Jaar’.