Op de website van de heemkundekring staan enkele door Drukkerij de Croon-van Heerbeek uitgegeven prentbriefkaarten van de Bestseweg en het pad naar Straten. Op de kaart uit 1905 heet het nog ‘Kasteelspad’. De paters Montfortanen kochten kasteel Bijsterveld in 1903, maar de volksnaam bleef nog enige tijd in gebruik, totdat het officieel ‘Montfortlaan’ werd.
Bijgaande foto is rond 1920 gemaakt. Rechts zien we nog net de inrit van villa Schoonoord. Die werd in 1920 door de weduwe Emma Maria Frederica Prins-Evers verkocht aan Joseph Henri Felix graaf Du Monceau, gepensioneerd luitenant-kolonel en kamerheer van Hare Majesteit de Koningin (Wilhelmina).
Opvallend zijn de witte markeringen op de bomen. De Bestseweg was indertijd de enige verbinding tussen Tilburg naar Eindhoven en levensgevaarlijk voor het groeiende gemotoriseerde verkeer, vanwege de vele bochten en klinkerbestrating. Nu is de weg geasfalteerd, er staan minder bomen en er is goede verlichting. Links en rechts langs de Bestseweg zijn bedrijven gevestigd. De Montfortlaan is een mooie laan met vrijstaande boerderijen en villa’s geworden. En Bijsterveld met het bijbehorende park is sinds enkele jaren een luxe zorginstelling: Groot Bijstervelt. Met een t, dat staat sjiek.
(Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot; tekst: Ad van Zelst. Bron: Campinia juli 1978. Foto: archief Heemkundekring nr CPB114A006)
De Heemkundekring krijgt graag foto’s en verhalen van oud-Oirschot. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom, die hoeven niet oud te zijn. Stuur ze digitaal via e-mail naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl of stop ze in de brievenbus van het secretariaat op Dekanijstraat 10 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving en retouradres.
De heemkundekring heeft meer dan 200 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u? Kijk eens op onze website www.deheerlijkheidoirschot.nl
Daar staan nog veel meer foto’s van oud Oirschot.