Wanneer je de luchtfoto van landgoed Baest bekijkt, valt één ding meteen op: De ‘ganzenpoot’. Een ‘ganzenpoot’ is een lanenpatroon dat, behalve op Landgoed Baest, niet vaak te vinden is in de rest van Nederland. Een ‘ganzenpoot’ of ‘ganzenvoet’ is een stijlelement uit de Barok, waarbij drie lanen of zichtassen in één punt samenkomen (het draaipunt) en in het verlengde nog een laan ligt, de steel. De uiteen wijkende lanen zijn onderling verbonden door een dwarslaan, zodat de vorm van het geheel aan een ganzenpoot doet denken.

De lanen zijn beplant met beuken en met sloten afgezoomd. De bomen staan op onderlinge afstand van één Bossche roede (5,75m). De breedte van de drie lanen bedraagt afwisselend drie, vier en drie roedes. Ook de afstand tussen de bomenrijen onderling en de afstand van de bomen tot de sloot verhouden zich in die maat.

Volgens het ‘Jaarverslag Waardevol cultuurlandschap de Meijerij 2001’ van de provincie Noord-Brabant is het herstel van de cultuurhistorische ganzenpoot in 1999 afgerond. De kosten hiervoor bedroegen f 195,821,95, waarbij bijna f 80.000,- subsidie verstrekt werd. Op bovenstaande luchtfoto uit 2005 zijn de lanen gedeeltelijk te zien. Het draaipunt van de ganzenpoot ligt achter de Beukenhoef, die aan de Dr. Jan v.d. Mortellaan ligt. Rechts onder in de hoek op de foto ligt het Wilhelminakanaal, nog mét ophaalbrug Kattenberg. (Deze werd in 2010 verwijderd.) Rechts boven het draaipunt van de ganzenpoot ligt de vijfsprong, links ervan Huis te Baest, met de tuinen en bijgebouwen.

(Foto en tekst: Joke van Ham, heemkundekring “Den Beerschen Aard”)