Donderdag 16 november as. geeft Charles Boissevain de lezing ‘Kamgaren en beddentijk’ in de Harmoniezaal van restaurant De Burgemeester in Oirschot.
Spreker Charles Boissevain neemt je mee terug naar het jaar 1868. Twee families starten - los van elkaar – een textielfabriek. De een in Eindhoven en de ander in Tilburg, maar alle twee gelegen aan de zojuist gereed gekomen spoorlijn die beide plaatsen verbindt. De Eindhovense fabriek van de familie Baekers weeft katoen, linnen en damast voor onder meer beddentijk, tentlinnen en markiezendoek. Het bedrijf maakte veel reclame, de directeuren waren actief in de diverse kringen van de fabrikanten, die steeds meer werden gedomineerd door Philips. Het bedrijfsarchief werd bij een brand vernietigd. In Tilburg concentreert Janssens de Horion zich op wollen weefsels van strijk- en kamgaren voor de kledingindustrie. Het bedrijf maakt geen reclame, dat moest de kledingindustrie maar doen. Wel is er een uitgebreid bedrijfsarchief en een bedrijfsfilm uit 1932, die deze avond wordt vertoond. De directieleden onderscheiden zich op kerkelijk, muzikaal en sociaal gebied.
Ondanks de inhoudelijke verschillen maakten beide fabrieken een vergelijkbare ontwikkeling door, die kenmerkend is voor een eeuw Brabantse textielproductie. Aan de hand van beider geschiedenis – met een uitstapje naar Oirschot in de jaren vijftig - schetst de spreker een beeld van de thuisweverij en de mechanisering, de familiebedrijven en de opkomende arbeidersbeweging en tot slot de ondergang van de Brabantse textielindustrie in de jaren zeventig van de vorige eeuw.
Charles Boissevain was werkzaam in de archief- en museumwereld, is lid van Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot en voorzitter van de Vrienden van het Nederlands Textiel Museum in Tilburg. Van beide fabrieken onderzocht en publiceerde hij de bedrijfsgeschiedenis.
De lezing vindt plaats op donderdagavond 16 november 2023 in de Harmoniezaal van restaurant De Burgemeester, Markt 21 in Oirschot en start om 20.00 uur. Voor leden van de heemkundekring is de lezing gratis. Ook andere bezoekers zijn van harte welkom tegen een vergoeding van 5 euro.