Bomen zijn van onschatbare waarde. Ze zijn mooi en vormen een bron van leven voor vogels en insecten. Ze zuiveren de lucht, verbeteren de levenskwaliteit in onze kernen, reguleren de temperatuur en verminderen geluidsoverlast. Kortom: bomen zijn de moeite waard om te koesteren.

Deze week in de hoofdrol: de vijf Kanidassen in de Leeuwerikstraat.

De officiële botanische naam is Populus x canadensis ’Marilandica’. Deze kruising tussen de Zwarte populier en de Canadese populier ‘Serotina’ is vernoemd naar de Amerikaanse staat Maryland, maar is omstreeks 1800 gekloond in Frankrijk. Onder de naam ‘Heeren van Oirschot’ zijn deze vijf populieren opgenomen in het Landelijk Register Monumentale Bomen. De populier, als boomsoort, is ook opgenomen in het onlangs verschenen boek ‘Canon van de Nederlandse Natuur’.

De stam groeit vaak bochtig of krom, maar hoe beter de grond hoe rechter Marilandica groeit. De kroon is sterk vertakt en vormt aan de windzijde de kenmerkende zware zijtak. De boom bloeit in april met vrouwelijke katjes vóórdat het driehoekige blad uitloopt. In juni springen dan de doosvruchten open en waait het donzig vruchtpluis met de zaden weg op de wind. Sommige bomen produceren zoveel pluis dat het lijkt of het sneeuwt.

Dankzij een burgerinitiatief zijn de ‘Heeren van Oirschot’ onlangs gered van kap. Aanleiding voor de kap was een andere eigenschap van deze boom, namelijk de krachtige, oppervlakkige wortelgroei die het wegdek kan opdrukken. Gelukkig is er een andere oplossing gevonden: het wegdek is verhoogd, de topzware takken zijn ingekort en dode takken zijn verwijderd. Zo kunnen ze weer jaren mee.

Elly Pouwels en Frans van Boekhold (IVN Oirschot)