Heel soms krijgen wij in de moderne tijd weer een glimp van een ver verleden tijd te zien. Afgelopen zaterdag werd in de Eikehoef op landgoed Baest door zo’n 80 aanwezigen stilgestaan bij de vondst van de muntschat op landgoed Baest die amateurarcheoloog René Kox eind 2022 deed met zijn metaaldetector. Hij vond daar ruim 100 zilveren munten en een gouden munt. Een zeer bijzondere ontdekking.

Jan Roymans, senior projectleider van het archeologisch adviesbureau RAAP, vertelde over de achtergronden van de zilveren muntschat Baest. De onderzoeker behandelde tijdens zijn presentatie de gehanteerde onderzoeksvragen. Omdat de muntschat in twee fasen gevonden is, werd de vraag gesteld of het één of twee muntschatten betreft. De gevonden archeologische resten geven aan dat het waarschijnlijk gaat het om één muntschat die door eggen en ploegen door de landbouwer verder verspreid is geraakt. De vraag kwam aan de orde of het een spaarschat betreft of een omloopschat. Deze vraag kon aan de hand van het onderzoek niet met zekerheid beantwoord worden. Zeer waarschijnlijk zijn er geen verdere munten aanwezig die niet gevonden werden. Zeker is wel dat de muntschat verstopt moet zijn door de eigenaar in de eerste helft van de zestiende eeuw. Dit kon aan de hand van de munten worden vastgesteld.

Datering muntschat Baest

De jongste munten zijn geslagen onder Keizer Karel V in de periode 1521-1556. De oudste munten dateren van Karel de Stoute (1433-1477), Maria van Bourgondië (1457-1482) en Philips de Schone (1478-1506). Daartussen ook enkele munten van de Franse koningen Charles VII (1470-1498) en Louis XII (1462-1515) en een gouden munt van Jan van Horne (1450-1505). Ze zijn naar alle waarschijnlijkheid verstopt in een houtwal niet ver van de Kleine Beerze. Wie dat heeft gedaan en waarom weten we niet. Wat hebben de zilverlingen ons te vertellen? Daar kunnen we in deze moderne tijd alleen maar naar gissen, hoewel archeologen daar wel een verhaal bij hebben. Dat verhaal met de beperking dat we het niet met zekerheid weten is vastgelegd op het herinneringsbord.

Schoongemaakt en geconserveerd

ln de afgelopen periode zijn de munten door de vinder zorgvuldig schoongemaakt en geconserveerd. Er is geen pot gevonden. Waarschijnlijk zijn de munten in een zak die verteerd is begraven. Daardoor waren de munten niet in al te goede staat maar nu weer toonbaar.

De vinder, René Kox, heeft de munten niet voor zichzelf gehouden maar overgedragen aan de Stichting het Noordbrabants Landschap. Joris Hogenboom, directeur van het Noordbrabants Landschap wees op de belangrijke positie die het cultureel erfgoed inneemt in het werk op het gebied van de natuur- en landschapsbescherming van het Noordbrabants Landschap. Hij complimenteerde de vinder met zijn overdracht waardoor het publiek kennis kan nemen van de vondst.

Door Joris Hogenboom werd de muntschat in bruikleen overgedragen aan wethouder Joep van de Ven van Oirschot die op zijn beurt de muntschat heeft overgedragen aan Lilian Calamé, museummanager Museum De Vier Quartieren in Oirschot.

Herinneringsbord

Nabij de vindplaats van de muntschat, is een herinneringsbord geplaatst. Dit bord is dezelfde ochtend onthuld zodat nu iedereen het bijzondere verhaal van de muntschat kan lezen als blijvende herinnering.

Foto onthulling van het herinneringsbord, v.l.n.r. Jan Roymans, René Kox, Joep van de Ven, Joris Hogenboom en Lilian Calame.