Corné Lathouwers, geboren en getogen in Oostelbeers, raakte in 2010 zijn baan kwijt. Aangezien het moeilijk was om aan een nieuwe job te komen, besloot hij een eigen bedrijf te starten. Als toenmalig voorzitter van de Dorpsraad wist Corné als geen ander waar in Oostelbeers behoefte aan was. Aangezien het dorp al tien jaar geen cafetaria meer had, was de puzzel snel gelegd: Corné zou een friettent beginnen! In het dorp was geen beschikbaar betaalbaar pand te vinden, en dus kocht Corné een oude SRV wagen die al als frietwagen dienst gedaan had. Hij verbouwde die wagen met hulp van vrienden en familie en toverde hem om tot een mobiele friettent. Een leverancier van professionele apparatuur had de bakwand met frietpannen geïnstalleerd.

De gemeente had een vergunning afgegeven voor een standplaats op het kerkplein in Oostelbeers, waar de wagen op donderdag-, vrijdag- en zaterdag van 16.00 uur tot 20.00 uur en op zondag van 14.00 tot 20.00 uur mocht staan. Stroom betrok Corné van de kerk. Corné had zijn frietwagen laten keuren en bij de buurtvereniging en een feestje goed proefgedraaid. Hij noemde zijn zaak: Patat van de Lat, een even logische als briljante naam! Niets zou een knallende opening in de weg staan.

Maar bij de opening op donderdag 2 juni had Corné volgens eigen zeggen ‘een heel erg valse start’. Corné: “De stroom klapte eruit. Het was een fiasco en een blamage. Ik heb tien minuten kunnen bakken en verder heb ik iedereen die kwam weer moeten wegsturen. Een elektricien is vervolgens uren bezig geweest om uit te zoeken waar de fout zat. Het bleek uiteindelijk in de bakwand te zitten. De leverancier had een fout gemaakt met het aanleggen van de stroomtoevoer, die liep vlak langs een van de bakpannen, en die brandde door. Ook bij de keuring is er dus niet goed opgelet, het had zo nooit aangelegd mogen worden. Tijdens het proefdraaien is dit mankement niet aan het licht gekomen. Ik heb toen met twee pannen gebakken en de fout zat in de derde pan…..” Uiteindelijk werd de boel gerepareerd en kon Corné op zondag 5 juni wel goed van start. Het liep storm die dag; de kennismakingsaanbieding, een familiezak friet en 4 snacks voor 6 euro, vond gretig aftrek.

Corné moest zijn frietwagen wel elke dag na sluitingstijd weghalen van de gemeente. Hij stalde de wagen bij familie Timmermans aan de Hoogeindseweg. Ondanks een parkeerverbod op de standplaats tijdens openingsuren had Corné vaak problemen om de wagen op zijn plek te krijgen. De politie is er weleens aan te pas gekomen om geparkeerde auto’s weg te krijgen. Ook vertrekken ’s avonds lukte soms niet. Als er in de kerk of in gemeenschapshuis Het Dorpsplein iets te doen was, kreeg Corné zijn wagen met moeite het kerkplein af.

Corné denkt met veel plezier terug aan zijn ‘frietjaren’ en genoot van het contact met zijn klanten. Corné: ”Er werd heel wat afgebuurt in en bij de kar. Het was ook een ontmoetingsplek. In de winter was het stervenskoud in de frietkar en dan kwam er weleens schrobbelaar aan te pas om warm te blijven. Sommige klanten dronken dan gewoon mee. Op zondag tegen sluitingstijd kwamen verschillende vrijgezellen uit Beers. Tegen half geld bestelden ze dan de snacks die nog in de koeling lagen en die ik niet meer in kon vriezen. Wat er daarna nog overbleef bakte ik en deelde ik uit in de buurt. Hadden ze naast de eventuele overlast ook nog iets lekkers. Ook voor de fam. Timmermans bleef er nog wel eens iets over. Die vrijgezellen bleven trouwens altijd hangen, totdat ik opgeruimd had en naar huis ging. Voor hun gezellig en voor mij veel veiliger dan alleen afsluiten. Alles werd contant betaald, dus er was wel iets te halen op het eind van de dag.”

In 2014 kwam er een eind aan het avontuur van Patat van de Lat. Door kortsluiting brandde de kar in de stalling af. Corné kreeg te weinig terug van de verzekering om opnieuw te kunnen beginnen. De afgebrande kar werd verkocht en is uiteindelijk door een stel jongelui opgeknapt. Er werden slaapplaatsen in gemaakt en de jongelui zijn ermee naar de Zwarte Cross geweest.

(Tekst: Joke van Ham, heemkundekring “Den Beerschen Aard”)