Al eerder had de Stille Wille sterren gekregen maar afgelopen week was het weer raak. Vijf sterren was dit maal de oogst. Helaas passeerde het moment zonder fanfare, stoet van notabelen op de Bekersberg en vervolgens het uitdelen van oorkondes aan de inwoners van de groenste wijk van de gemeente Oirschot. Ook het acht uur journaal zal er geen aandacht aan gegeven hebben, want juist deze sterren leiden niet tot een vermelding in de Hollywood Hall of Fame. Het zijn dan ook sterren die zomaar lijken neer te dalen op onvermoede plekjes. Alsof er in het holst van de nacht een groep kabouters rond gegaan is en met gulle hand aardsterren uitgestrooid heeft. Want dat zijn het, vruchtlichamen van een aantal soorten paddenstoelen die verborgen onder de grond leven en dan plotseling boven de grond als ster verschijnen.
Het verschijnen van aardsterren in beschaduwde en boomrijke tuinen is een enorme waardering voor ecologisch onderhoud van tuin en natuur. En juist dat is een belangrijk aandachtspunt bij beheerders en eigenaren van dit landgoed. Aardsterren groeien niet op een kale aangeharkte bodem of een tien keer per jaar gemaaide berm. Rust en humus hebben ze nodig in hun lange leven. Steeds meer schimmeldraden vormend, steeds meer humus verterend en zo planten voedend.
En na voldoende regen in de nazomer worden er dan “paddenstoelen” gevormd in de herfst. Geen traditionele hoed op een steel maar een ingenieus bolletje. Bruin gekleurd, totaal verstopt onder blad of klimop. Op een blijde dag scheurt de buitenzijde in driehoekige punten open en verschijnt een tweede bolletje. Inmiddels steunen de punten op de grond en drukken zo het tedere binnenste nog verder naar buiten. Een regendruppel, een muizenpootje of een mensenvinger is voldoende om bovenin een kratertje te laten verschijnen. Pufjes sporen wolken bij elke aanraking naar buiten. Bijna elkaar verdringend om zo snel mogelijk buiten te komen en op zoek te gaan naar een nieuwe sterren locatie. In deze aangeharkte en versteende wereld is dat een enorme uitdaging maar enkelen zullen goed aankomen, kiemen en jaren later nieuwe aardsterren vormen.
We zijn in Nederland niet rijk gezegend met soorten aardsterren. Vrijwel alle soorten houden van kalk en komen o.a. in de kalkrijke duinen van Zuid-Holland voor. Bij ons gaat het bijna altijd om de gekraagde aardster. Veel algemener zijn kogelwerpers maar deze zijn slechts enkele millimeters groot en leven op hout en nooit op grond. Als zij hun sterretje vormen schieten ze hun binnenste als een met sporen gevuld kogeltje weg. Een perfecte manier om je kinderen het huis uit te werken. Zoek het maar uit en trek de wijde wereld in. Kogelwerpers zijn geen familie van aardsterren. Ook bovisten en stuifzwammen vormen sporen in hun “buik” maar zij kiezen er voor om niet zo moeilijk te doen. Gewoon open scheuren en de sporen laten ontsnappen.
Aardsterren vinden is lastig. Vanaf eind september tot aan de eerste nachtvorst is het sterren tijd, maar het is wel goed zoeken. Vaak groeien ze onder klimop of takkenhopen maar altijd hebben ze flink wat verterend blad of humus nodig. Het Oirschots Weekjournaal wenst u veel succes bij uw sterren jacht.