Zij groeide op tegenover het kerkje waar ze nu exposeert en hij was ooit haar kunstdocent. Met hun opvallende beelden vullen ze de komende twee weekenden het Oude Kerkje, Hans van Eerd (1941) en Mieke de Kok (1965). Twee kunstenaars met raakvlakken, maar ook met een geheel eigen signatuur in het indrukwekkende werk.

door Rens van Ginneken

De gemiddelde Oirschottenaar is ongetwijfeld, maar misschien onwetend, al vaak op het werk van hun dorpsgenoot Hans van Eerd gestuit. Hij had namelijk al dikwijls de eer om zijn beelden in de openbare ruimte te mogen plaatsen. Ik het hele land, maar zeker ook in Oirschot zijn daarvan fraaie voorbeelden te vinden. Zo staat er op de hoek van de Markt en de Koestraat een mooi metershoog beeld van zijn hand bij het oude Lebro-gebouw en op de rotonde tussen Spoordonk, Oisterwijk en Moergestel prijken zijn overbekende ‘metalen fietsertjes’ bijvoorbeeld. “In de openbare ruimte is je werk kwetsbaar natuurlijk. Gelukkig is er nog maar weinig gesneuveld door vandalisme. Alleen in Alphen aan de Rijn is eens een beeld van me in de vaart gegooid.” Inmiddels is hij bijna 82, maar met pensioen gaan heeft hij nog nooit overwogen. “Ik ben nog geregeld in het atelier te vinden en onlangs is nog een ontwerp van een beeld goedgekeurd door het Philips Filharmonisch Orkest.”

Reizen als thema

Over zijn zeer herkenbare werk: “Het thema ‘Reizen door Tijd en Ruimte’ komt vaak bij mij terug in het vrije werk, maar ook bij opdrachten. Het thema ‘reizen’ heeft iets avontuurlijks en aantrekkelijks, zeker voor een kunstenaar. Het is mijn ‘handschrift’ in de kunst geworden. Dat is geleidelijk gegroeid. Dat werk is ook altijd verticaal. Gaandeweg heb ik ook handigheid ontwikkeld in het mooi stabiel maken van deze ranke beelden, ook als ze flink overhellen. Ook de ‘hoofden met armen’ is zo’n eigen creatie. Dat kwam voort uit het idee dat dit vaak het enige is wat je van mensen ziet, bijvoorbeeld op tv, of in de auto. Oren hebben die figuren vaak niet: de mensen luisteren toch niet…”, zo vertelt hij met een lach. Op zijn leeftijd gaat hij het experiment nog altijd niet uit de weg. “Inmiddels heb ik ook veel werken in gietrubber gemaakt. Daar is wel wat studie aan voorafgegaan. Dat vind ik ook mooi: nieuwe wegen ontdekken in materiaalmogelijkheden en vormgeving. Het levert typerend werk op, waarvoor geldt: je houdt ervan, of niet. Een tussenweg is er eigenlijk, zo is mijn ervaring.”

Opgegroeid in Middelbeers

Mieke de Kok groeide op vlakbij de plek waar ze gaat exposeren. “Tot ik op mijn twintigste naar Tilburg ging woonde ik aan de Sint-Jorisstraat in Middelbeers. Een mooie plek om op te groeien en bij het Oude Kerkje heb ik als kind vaak gespeeld. Het is mooi om te zien dat het zo goed wordt onderhouden en dat de kunstzinnigheid er altijd welkom is.” Ze kent Hans van Eerd al vanaf haar kindertijd, omdat haar ouders bevriend waren met de kunstenaar en zijn vrouw Jo. Later leerde ik hem nog op een ander vlak kennen, want hij werd mijn docent aan het Moller in Tilburg waar ik de lerarenopleiding volgde. Wat me van Hans als docent is bijgebleven: hij leerde ons goed te kijken naar de vormen. Ook het secure en zijn passie voor het vak waren inspirerend. Een serieuze, fijne en eerlijke docent.” Ze woont inmiddels in Harderwijk en geeft les aan kleuters op een Cluster 4 school. “In mijn werk kan ik al veel creativiteit kwijt en de kinderen brachten me enkele jaren geleden op een mooi idee. Op die leeftijd tekenen ze mensen en dieren als zogenaamde ‘koppoters’: een kop met tamelijk dunne ledematen. Die ‘rare’ verhoudingen vond ik leuk en spannend en zo ben ik begonnen aan een serie die nog steeds uitdijt. Niet om het kinderwerk na te maken, maar om er mijn eigen invulling aan te geven in brons. Ik kwam er achter dat mijn afsluitende opdracht aan de TeHaTex opleiding ook al van die lange poten had. Het heeft er dus blijkbaar altijd in gezeten, haha!”

Verschillende primeurs

Enigszins spannend vindt ze het nog wel, want het is haar eerste grote expositie. “Ook daarom is het fijn dit met Hans te kunnen doen: hij geeft me de moed om het te doen en door te gaan. Mijn moeder heeft het zo opgezet, als verrassing voor mij. Ik kijk er erg naar uit!” Ook voor Hans van Eerd, toch door de wol geverfd qua exposities, wordt het een primeur, zo vertelt hij. “Een dubbele primeur zelfs. Ten eerste omdat ik nog nooit in dit mooie kerkje heb geëxposeerd, maar ook omdat ik nog nooit eerder met een andere beeldhouwer samen een tentoonstelling deed. Het was vrijwel altijd in combinatie met schilderwerk. Heel leuk, ook omdat bij deze expo onze verschillen, maar zeker ook onze raakvlakken mooi voor het voetlicht komen”, zo besluit de kunstenaar.

Tentoonstelling ‘Leerling en Meester’ door Mieke de Kok en Hans van Eerd in het Oude Kerkje in Middelbeers op 7 en 14 oktober van 13.00 tot 17.00 uur en op 8 en 15 oktober van 11.00 tot 17.00 uur. De opening wordt op zaterdag 7 oktober om 13.00 uur verricht door Jan Ackermans.