Het lukt het Clean Air clubje geregeld om ‘nationwide’ in het nieuws te komen. Door de clubnaam zou je nog in verwarring raken, maar het gaat Clean Air niet om de gezondheidsrisico’s in de buurt van snelwegen, luchthavens, kolencentrales of Volkswagens, maar om het aanpakken van de tabaksgebruikers. Hun lobby bleef niet zonder succes: roken is uit de horeca verbannen. Zelfs kleine cafeetjes moesten eraan geloven, ook als de kroegbaas alleen rokende klanten had en geen plek voor een rokersruimte. Zelfs die rokersaquaria zijn inmiddels verboden.

Voorzitter Tom Voeten van Clean Air wilde echter meer. Door hem en zijn club mag er inmiddels niet meer worden gerookt in pretparken, langs sportvelden en zelfs niet meer in de duur gebouwde rokersruimtes van de geplaagde horeca. Ik heb weleens gedacht in mijn onnozelheid, dat je toch ook zou kunnen kiezen voor rookvrije horeca naast rokerscafés. Dan selecteert het publiek zichzelf wel uit, vermoedde ik. Meneer Voeten ziet er niet bepaald als een kroegloper uit, maar dat zal hem allerminst beletten in zijn heilige missie. Sterker; ik vrees dat nu hij deze zaken allemaal bedongen heeft, hij weer verdere stappen wil. Hij opperde al eens het rookverbod op flatbalkons. Hij beweert er niet op uit te zijn om rokers te pesten, ‘Ze mogen van mij best een sigaretje opsteken, maar alleen op een plek waar niemand er last van heeft.’ Waar Voeten deze plekken in overbevolkt Nederland denkt te vinden weet ik niet, maar ik vrees dat hij ook belerend met zijn vinger staat te wijzen als ik in de Eemshaven in een dicht gekitte zeecontainer een peuk opsteek, op het haantje van de Martinitoren, of in een duikersklok op veertig meter diepte in het Veersemeer. ‘Ik zie rokers als slachtoffers. Het is voor hen een worsteling hoe ze daarmee om moeten gaan’, predikt Voeten.

Ja, ik geloof ook dat die worsteling inmiddels voor een flink deel op Voetens conto geschreven mag worden.

Natuurlijk weet ik wel dat roken slecht is voor mijn gezondheid, dat anderen er weleens last van kunnen hebben en dat ik er beter mee kan stoppen. Helaas zijn de overheid en de zorgverzekeraars niet erg consequent in hun beleid. Het ene jaar worden hulpmiddelen wel vergoed, het volgende weer niet meer. Ik snap ook dat ik anderen niet moet hinderen met mijn gepaf, maar ook de overheid is nogal geneigd om enigszins tolerant om te gaan met de buiten- en de thuisroker. Mochten er separate gevallen van overlast zijn (bovenbuurvrouw heeft last van onderbuurmans sigarenwalm vanaf diens balkon) dan lijkt me dat eigenlijk meer een kwestie voor Meester Frank dan voor een stringente wet. Anders kan onze regering beter besluiten het roken algemeen in de ban te doen en iedere tabaksverslaafde een paar weekjes afkickkliniek cadeau doen. Maar dan kost het nogal wat, terwijl het nu een lieve duit aan accijnzen oplevert. Dus laten demissionaire Rutte & Co liefst alles nog even bij het oude, zolang die milieuvriendelijke JSF’s nog niet afbetaald zijn. De accijns wordt gewoon weer verhoogd binnenkort en de 43 miljard (...) subsidie voor grootindustriëlen in de fossiele brandstofbusiness wordt ook gewoon gehandhaafd voorlopig. En ik ga ongetwijfeld binnenkort toch mijn laatste peuk uitdrukken. Niet voor meneer Voeten die de hopeloos verslaafden als wanhopige lemmingen met zijn gebakken lucht hardvochtig van de klif wil duwen. Nee. Gewoon lekker voor mezelf, om blijmoedig en ten volle te kunnen genieten van mijn allengs schoner wordende longen.

Die ik vervolgens weer volzuig met de ons van overheidswege aangeboden A-58-, vliegroute 1B-, megastallen-, kolencentrales- en Tata-lucht.