Voor de derde keer was De Hoeve 1827 op zondag 10 september, tijdens het Erfgoedweekend, de plek waar het Nederlands Kampioenschap pijproken werd georganiseerd. Het startsein werd gegeven door wethouder van Kunst, Cultuur en Erfgoed Joep van de Ven, waarna ruim veertig deelnemers uit Duitsland, België en natuurlijk Nederland hun pijp ontbrandden.

door Rudi Muller

De pijp voor het NK, type Bulldog, was speciaal voor de gelegenheid gemaakt door de koninklijke firma Gubbels uit Beegden, bij Roermond. Het doel van de wedstrijd: deze pijp met drie gram tabak zo lang mogelijk aanhouden. Uiteindelijk was het de Wageningse student Deni Rasic, lid van het Wageningse pijprokers gilde ‘de Toebacksuygers’ die zijn tabak het langst liet branden: 1 uur, 5 minuten en 52 seconden. Over een kleine maand gaat hij, samen met veertien andere studenten, mee naar het WK in Roemenië. Het WK zou wat Joep van de Ven betreft ook prima in Oirschot georganiseerd kunnen worden, hij was zo enthousiast dat hij ter plekke aanbood om ons dorp kandidaat te stellen dit evenement te organiseren.

Supporter van de traditie

Mark Notten werd gedurende de dag benoemd tot ambassadeur voor de cultuur van het pijproken. In het verleden heeft hij veel betekend voor deze traditie en nog altijd zet hij zich in om deze zichtbaar te houden. De Nederlandse Federatie voor Pijprokers noemde hem “een ultieme netwerker en onvermoeibare supporter van de traditie”. Volgens hen is het hedendaagse pijproken de directe voortzetting van een eeuwenoud cultuurverschijnsel, maar raakt de pijp steeds meer uit het zicht en verdwijnt deze meer en meer uit het publieke domein. Jarenlang benoemde de NFP een ‘pijproker van het jaar’, een eer die onder andere Prins Bernhard sr., Rien Poortvliet en Gerrit Holdijk ten deel viel. Inmiddels kiest de federatie ervoor om een ‘Erfgoed Ambassadeur van de Cultuur van het Pijproken’ te benoemen. Notten ontving naast de officiële oorkonde uit handen van de NFP een aantal toepasselijke presentjes.