In het gemeentehuis meldden zich zaterdagochtend 43 cursisten voor een herhalingscursus. Het werd een lekker intensief ochtendje reanimeren, waarbij de deelnemers vooral praktisch aan de gang mochten om hun vaardigheden weer eens op te poetsen. Met het behaalde certificaat volgens de Nederlandse Reanimatie Raad kunnen zij zich weer aanmelden als die onmisbare Burgerhulpverlener.
door Rens van Ginneken
Het is redelijk vroeg op deze zaterdagmorgen, maar de herhalers stralen toch vooral uit dat ze er weer voor gaan. Veel bekende gezichten: vrijwilligers uit de verschillende kernen, maar ook dames en heren die zich voor de herhalingscursus aanmeldden namens hun bedrijf, instelling of vereniging. De Werkgroep AED Oirschot heeft vooral een coördinerende functie in het geheel. Zo brengen ze in kaart hoeveel AED’s er beschikbaar zijn en of er voldoende vrijwilligers zijn die kunnen worden opgeroepen bij een mogelijk hartfalen. Aanschaf en onderhoud van de apparaten blijft bij de eigenaren zelf, maar de werkgroep brengt zo goed mogelijk in kaart of onderhoud gebeurt en of het netwerk in deze gemeente voldoende dekkend is. “We willen natuurlijk een zo dekkend mogelijk netwerk”, zo legt Bas van der Heijden van de werkgroep uit. In de kernen Westelbeers, Middelbeers en Spoordonk hebben we nu voldoende mensen. Sinds we in 2019 zijn begonnen met het organiseren van cursussen, hebben we toch al zo’n 180 mensen laten opleiden.”
Praktisch aan de slag
De training wordt deze ochtend verzorgd door zeer ervaren mensen van MediCourse en bestaat vooral uit een reguliere ‘basis reanimatie’ met praktische oefeningen, workshopsessies en tips en tricks van de deskundigen uit het werkveld. “Daar zitten mensen, waaronder bijvoorbeeld ambulancepersoneel, die al tientallen keren een reanimatie hebben uitgevoerd.” Ook wethouder Corine van Overdijk komt een kijkje nemen. “Mensen in onze gemeente die kunnen reanimeren en voldoende goede AED’s zijn echt letterlijk van levensbelang. Helaas kunnen we hiervoor geen ambtenaren beschikbaar stellen, maar we willen dit belangrijke werk graag faciliteren, door bijvoorbeeld de centrale ruimtes van het gemeentehuis beschikbaar te stellen op deze dag. Ook hebben we onze social media ingezet om mensen op te roepen voor de cursus. Dat heeft in ieder geval twee nieuwe mensen opgeleverd.”
Het ziet er niet pluis uit...
De 43 cursisten worden opgedeeld in groepjes van ongeveer zeven en dan kan ‘de pret’ beginnen. Trainer Hennie Deenen heeft zichtbaar vaker met dit cursusbijltje gehakt en neemt de cursisten mee in een zo realistisch mogelijk scenario. Met de bekende ‘halve pop’, dat dan weer wel. “Je komt hierbij uit: een persoon ligt op de grond. Het ziet er niet pluis uit. Wat doe je als eerste? Juist: je roept hem aan en vraagt als er iemand in de buurt is om je te helpen.” Deelnemers gaan aan de slag met hartmassage en beademing. Dat levert voor sommige deelnemers weer nieuwe inzichten op, zoals dat je vanuit de Meldkamer een metronoom mee kan laten lopen via de luidspreker van je telefoon. Zeker zo handig als het vroeger aangeleerde ritme en tempo van ‘Staying Alive’ van The Bee Gees in je hoofd meezingen.
Ook het gebruik van de AED wordt nog eens uitgebreid uitgelegd en deelnemers komen zelf met interessante vragen: “Wat is dat eigenlijk, defibrilleren?” Hennie legt nog eens uit dat samenwerken bij een reanimatie ook inhoudt om elkaar aan te vullen en ook te motiveren, want de adrenaline gaat omhoog, maar het is vaak ook een inspannend gebeuren tot het moment dat de ambulance arriveert. “Volg ook altijd de instructies die de AED geeft. Die zijn duidelijk en handig als je zelf ook van je stuk bent!” Een drietal dames werkt al perfect samen. Terwijl er twee beademen en hartmassage uitvoeren is één dame al in de weer met de plakkers van de AED. “Mooi als dat zo synchroon loopt”, prijst Deenen. Soms moet er kleding opengeknipt worden of haar worden weggeschoren. Ook daarvoor zitten altijd spullen in de AED-kit.
Goed in de focus
Van der Heijden besluit: “Deze cursussen bevatten behoorlijk wat theorie, maar niet in de vorm van dikke boeken. De theorie wordt tussen de oefeningen door gedeeld en direct in de praktijk geoefend. Dat werkt altijd goed. Zoals je nu ook ziet, zitten de deelnemers hierdoor direct goed in hun focus. Onze cursusmaanden zijn altijd maart en september. Als je interesse hebt: meld je aan!”
Meer info vind je onder meer op www.oirschot.nl/aed en contact/info/aanmelden kan via aedgemeenteoirschot@gmail.com