Monique en Ria hadden al gehoopt op die bonte verzameling van belangstellenden. Dorpsbewoners, architecten, projectontwikkelaars en beleidsmedewerkers van provincie, gemeenten en waterschap, allemaal hebben zij hun eigen invalshoek en hun eigen belang bij nieuwbouw. Soms sluipen er termen en begrippen in hun taalgebruik die voor de ander niet goed te duiden zijn. Toch is het voor goed overleg noodzakelijk dat je elkaar goed verstaat.
Zoals gebruikelijk bij de Kleine-Beerze-Koffiedialogen startte de bijeenkomst met een stukje kennis. Theo Hendriks (projectleider Levende Beerze) trapte af met de presentatie van het Beelkwaliteitsplan Eersel uit 2013. De kracht van dit lijvige rapport is nog onverminderd. Waardering uit de zaal: de hoop werd uitgesproken dat dit BKP nog altijd een leidraad mag zijn voor herontwikkeling van locaties of de inpassing van nieuwbouw. Dit document is voor iedereen in te zien op: https://we.tl/t-50ziw5uEpN
Verandering nodig
Karel Franken (Bureau Franken) ging in op de prijsontwikkeling van de woningmarkt in relatie tot de loonontwikkeling en toonde aan waarom de woningmarkt met name voor jongeren onbereikbaar is geworden. Dat kan zo niet doorgaan. Er moeten alternatieven komen om de leefbaarheid in de dorpen in balans te houden. Alle generaties van mensen die thuishoren in de dorpsgemeenschap, moeten daar een passende, betaalbare woning kunnen vinden. De verrassing zat in het staartje: een aanbod op de locatie Vessem-Noord voor een collectieve ontwikkeling waarbij de grondprijs buiten beschouwing kan blijven. De voorgestelde constructie werkt samenwerking tussen buurtbewoners in de hand, dan kan er ineens ook anders gebouwd worden. Dit smaakt naar meer!
Toolbox voor een betere dialoog
Na de gezamenlijke lunch gingen de deelnemers in groepen met elkaar in dialoog over passend bouwen in de dorpen en welke meerwaarde je mee kan geven. In drie groepen werden kaarten getrokken om met heldere begrippen in woord en beeld de aandacht te vestigen op alle kwaliteiten van dorpse bebouwing en geen kansen over het hoofd te zien. Spelenderwijs werd duidelijk hoe belangrijk de gezamenlijke ruimte is en hoe men verlangt naar de ‘trage verbindingen’, rustplekken, historische verwijzingen en groen.
Collectiviteit opent wegen
Tot besluit kwamen de groepen nog even samen voor een reflectie. Hoge hagen rond privewoningen bevorderen niet zozeer de gemeenschapszin. In een vergrijzende wereld wordt betrokkenheid en omzien naar elkaar juist belangrijker. Daar hoef je niet alles voor uit de kast te trekken want in de dorpen is ‘naoberschap’ nog gewoon aanwezig. Door te spelen met de typologieën en strategieën van de toolbox werd duidelijk dat de bouwwijze de gemeenschapszin kan bevorderen. Monique en Ria denken alweer na over een verdieping over dit onderwerp.
Dit programma maakt deel uit van de Kleine-Beerze-Koffiedialogen https://www.levendebeerze.nl/nieuws/
Het programma wordt u aangeboden door Projectgroep ’De Levende Beerze’ https://www.levendebeerze.nl
De Toolbox Dorpse Architectuur is een project van AR-TUR i.s.m. de KU Leuven. Het project werd gefinancierd door Platteland Plus, bestaande uit middelen van Vlaanderen en de provincie Antwerpen