In de voorbije vijftien jaar heeft de Cultuurboerderij in Westelbeers zich overtuigend een plek verworven. De fraaie setting, in het groen en omgeven door bijzondere brocante en snuisterijen, worden gewaardeerd door publiek en artiesten die vaak graag nog eens terugkomen. De kers op de taart van De Cultuurboerderij zijn eigenlijk de gastvrije eigenaars met hun liefde voor cultuur en podiumkunst zelf: Berdie en Gerard Pasmans. Op 27 augustus wordt een hele feestmaand afgetrapt.

door Rens van Ginneken

Geregeld staat er iets verrassends op de agenda bij De Cultuurboerderij, zo weten de vaste bezoekers inmiddels. Soms zijn het kleinschalige dingen zoals een uitvoering van de jeugd van de lokale toneelvereniging, dan weer staat Freek de Jonge of Bertus Borgers er met zijn muzikale familie op de planken. Ook internationale acts weten De Cultuurboerderij inmiddels te vinden. “Het verrast ons soms ook wie ons allemaal spontaan benaderen voor een optreden”, bekent Gerard Pasmans. “Walt Wilkins is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten echt een grote naam. Die komt toch graag naar Westelbeers. Ook Freek de Jonge en Lenny Kuhr kwamen al meerdere keren en weten de kleinschalige, landelijke setting te waarderen. Door de jaren heen zijn er wel kleine jaarlijkse tradities ontstaan, zoals het Gypsy Festival en het optreden van Bertus Borgers en zijn familie. Wat ik zelf heel bijzonder vond was dat Jan Rot hier één van zijn allerlaatste optredens gaf, kort voor zijn overlijden.”

Gastvrij en ongedwongen

Dat de artiesten graag komen, zal ongetwijfeld ook komen door de gastvrije, ongedwongen ontvangst door Berdie en Gerard zelf. Zonder veel opsmuk, maar wel ruimhartig en meedenkend. Ze toonden ook hun sociale hart toen er in Westelbeers een aanvankelijk omstreden azc kwam en de vluchtelingen ook bij De Cultuurboerderij welkom waren. Het azc is al jaren gesloten, maar sommige vluchtelingen komen er nog steeds. Een voormalige Syrische vluchteling verzorgt zelfs regelmatig de uitgebreide buffetten bij optredens.

Bovenregionale functie

In die intieme setting bleek er al heel veel mogelijk op het groene terrein aan de Voldijnseweg, want Gerard en Berdie gaan zelf het experiment ook niet uit de weg. “Soms is het lastig in te schatten wat aanslaat of niet”, erkent Gerard. “Onlangs hadden we hier de bekende schrijfster Marion Bloem te gast, die onder meer vertelde over haar Nederlands-Indische achtergrond. Omdat hier vlakbij ook jarenlang een kamp heeft gezeten voor vluchtelingen uit het voormalig Nederlands-Indië hadden we best een grote opkomst verwacht, maar dat viel wat tegen. Bij andere optredens of exposities wordt het dan ineens drukker dan verwacht. Ook hebben we niet zo heel veel publiek uit het eigen dorp; we moeten het meer hebben van een bovenregionale functie, met bezoekers uit globaal de regio tussen Tilburg en Eindhoven en de Kempenregio. Ons publiek is over het algemeen wel trouw en de aantallen blijven mooi stabiel.”

‘Al 15 jaar op cursus!’

Ieder die ooit bij De Cultuurboerderij was, zal beamen: de sfeer is er bijzonder en uniek. “Wij willen vooral een podium bieden voor bijzondere dingen, die soms niet zo gemakkelijk in het reguliere circuit aan de bak komen. Daarbij vinden we vooral de kennismaking en de ontmoeting belangrijk, op een gastvrije plek voor verrijking en ontplooiing. Dat zien we nog steeds als onze opdracht. Deze plek is ons cadeau aan artiesten en bezoekers. We moeten het echt niet hebben van de consumptieverkoop. Berdie en ik hebben daarin onze rol ook moeten zoeken. Het administratieve regelwerk en de promotie bijvoorbeeld doet vooral Berdie en ik ben er voor de praktische dingen rondom de activiteiten en om te inspireren. Voor ons blijft het een mooie uitdaging, want we hadden zelf geen culturele opleiding. Dat is wel het mooie voor ons zelf aan deze formule: het vormt ons ook. Eigenlijk zitten we al vijftien jaar op cursus!”, besluit de goedlachse eigenaar.

Feestprogramma

Op 27 augustus wordt de feestmaand vanwege het 15-jarig bestaan van De Cultuurboerderij afgetrapt met een gezamenlijke expositie van de kunstenaars Ria Franc, Erika Merks, Mariëtte van Berkel en Magda Hermsen. Die blijft de gehele maand september te bezoeken. Verder zijn er nog optredens van o.a. Magasin du Café/Pablo y Luna uit Italië, Monica Coronado en Manito (Spaanse gypsyklanken bij volle maan), Bertus Borgers Familieconcert, Ramses Shaffy & Brass door Micheline van Hautem en special guest Jos Jansen met muziekvereniging De Vriendschap, Moniek de Leeuw en Kateryna Ostrovska met klezmer en Joodse muziek en de ‘anarchofolk’ van de legendarische Veulpoepers. Voor meer info: www.cultuurboerderij.nl