Omwonenden van een bouwplan - in nu nog private achtertuinen – achter twee woonhuizen aan de Hoogdijk in Middelbeers verwijten de gemeente dat zij te weinig in de plannenmakerij gekend zijn. Ook vrezen ze dat met deze inbreiding hun leefkwaliteit en de biodiversiteit in dit nu nog groene stukje in het dorp verloren gaan. ‘Wij haken niet af: als de gemeente op deze wijze doorgaat met het plan, dan blijven we ons verzetten’, zo vertellen de omwonenden tegen dit weekblad.
door Rens van Ginneken
Een blik in de weelderige achtertuin van Lindy Dillen aan het Doornboomplein leert al gauw dat het ook direct daarachter nog fraai groen is in de aangrenzende buurtuinen. Tot haar schrik en die van andere omwonenden aan het plein, aan de Hoogdijk en aan de Margrietstraat/Margrietplein heeft de gemeente in 2020 een projectontwikkelaar benaderd om juist op deze plek een wijkje met 14 woningen te realiseren. “Er lagen blijkbaar bouwplannen waarvoor de gemeente al principemedewerking heeft verleend in 2022, vóór de omwonenden zijn gekend in de plannen. We werden pas in februari van dit jaar, bij een informatiebijeenkomst voor omwonenden, voor het eerst geconfronteerd met de plannen”, vertelt Dillen.
Verkeerde volgorde?
Met name die volgens de omwonenden ‘verkeerde volgorde’ steekt bij hen. Mede-omwonende Frank van Gool legt uit: “We missen hier echt de dialoog. Naar het draagvlak bij de omwonenden is vóór deze presentatie nooit gevraagd. De gemeentelijke Ruimtelijke Ordening is hier ook nooit komen kijken. Bij de presentatie vertelde de projectontwikkelaar dat zij ervan uitgingen dat de omwonenden al geïnformeerd waren: niet dus! Ik vraag me ook af: hoe hadden we eerder dan tijdens de presentatie kunnen reageren op deze manier? Wij vinden dat het proces niet zuiver wordt doorlopen.”
Nu nog een ‘groen hart’
In de schetsplannen van Mecus Planontwikkeling BV moet er tussen Doornboomplein, Margrietstaat en Hoogdijk een wijkje verrijzen met 14 woningen. Daarin komen, volgens de normen in Actieplan Wonen Oirschot, 40% ‘sociale woningen’. Daarnaast komen er 5 zogenaamde ‘nultredenwoningen’, bijvoorbeeld voor senioren en nog eens 3 vrijstaande huizen. In het schetsplan is één ontsluitingsweg voorzien aan de Hoogdijk, ongeveer ter hoogte van het Avia-benzinestation. De omwonenden willen het liefst dat er helemaal niet gebouwd wordt op deze plek, die zij bestempelen als ‘een mooi groen hartje in de dorpskern’.
Grote biodiversiteit
Aanwonende Hans van Diesen wil dat wel toelichten. “We willen op zijn minst inzetten op behoud van zoveel mogelijk groen en biodiversiteit. Met deze plannen voorzien we verlies van privacy en waarde van onze eigen woningen, maar ook verlies van een mooie groene plek, met veel grote en oude bomen bijvoorbeeld. Een snelle inventarisatie leverde al op dat dit de biotoop is voor een keur aan diersoorten. De bosuil, de sperwer, de huismus, de vleermuis, de specht, de egel, de vink, de boomklever, de boomkruiper, de winterkoning, de gaai, de pad en talloze insecten- en vlindersoorten huizen hier. Dat zou mogelijk allemaal verdwijnen.”
Is het ‘greenwashing’?
In de PowerPoint die zij als presentatie op de informatieavond gebruikten, stellen de omwonenden daarnaast ook nog dat de bouwplannen niet stroken met de actieplannen en beleidsvisies van de gemeente zelf, zoals vastgelegd in het Actieplan Wonen Oirschot 2.0 bijvoorbeeld. “Daarin is onder meer beschreven dat bestaande groenstructuren in de kernen behouden en/of versterkt moeten worden”, aldus Van Gool. “Ook staat er bij de Opgaven in het Actieplan duidelijk: ‘Wat we niet doen: ontwikkeling ten koste van het groen’. Maar ja, dat is precies wat er nu wel dreigt te gebeuren. Wat de gemeente nu wil doen – tegenover haar groene ambities op papier - lijkt verdacht veel op ‘greenwashing’ eigenlijk. Een paar woningen op deze plek zou misschien nog te billijken zijn en met wat moeite passen in een kwalitatief goede, groene omgeving. Maar het boerenverstand zegt volgens mij dat een woonwijk uitgerekend hier niet de slimste optie is. We snappen de ambities voor ‘woonversnelling’ met de huidige woningkrapte, ook in ons dorp, maar laten we onze schaarse groene zones alsjeblieft beschermen.”
Van Dillen besluit: “We worden nu misschien door de gemeente als ‘lastig’ gezien, maar volgens mij hebben we toch goede argumenten. Dat wordt ons ook nog bevestigd door natuurorganisaties als IVN en BMF. Als de gemeente het star op deze manier blijft doorzetten, dan haken wij zeker niet af met onze bezwaren”, zo belooft de Middelbeerse.