De bouw van enkele grootschalige nieuwbouwwijken en een verbindingsrandweg in de buurt van de A58 geeft Oirschot goede redenen om de negatieve effecten van de snelweg aan te pakken. Toch zien we momenteel alleen nog maar particuliere initiatieven en lijkt onze gemeente de kans, die zich nu voordoet, niet te pakken.
Over de A58 rijden dagelijks zo’n 100.000 motorvoertuigen, waarvan 20.000 dieseltrucks. 70% van de tijd, is de windrichting van de snelweg naar het dorp toe en worden geluid en fijnstof in de richting van Oirschot geblazen. Dit is niet goed voor de gezondheid en leefbaarheid van de bewoners van Oirschot.
In 2010 deed zich een gelegenheid voor om maatregelen te nemen, toen Rijkswaterstaat de noordkant van de A58 snelweg tussen Best en Oirschot verbreedde. De Gemeente deed toen echter niets en bewoners waren op zichzelf aangewezen. Geholpen door Rijkswaterstaat werden er door particuliere grondeigenaren zandwallen aangelegd en beplant. Minder effectief dan een geluidsscherm, maar wel goedkoop.
In 2016 hadden Rijkswaterstaat, gemeente Oirschot en bewoners langs de snelweg, een heel succesvol participatieproces genaamd ‘Team Oirschot’. Dit resulteerde in breed gedragen plannen voor meerdere kilometers groen begroeide geluidsschermen. Vervolgens hebben we hoopvol gewacht op realisatie. Helaas kwamen alle plannen om de A58 te verbreden ‘on hold’. De verwachte oplevering is nu 2030-2035 oftewel 20-25 jaar na de eerste verbreding van de A58.
De Gemeente heeft nu het ontwerp klaar voor een verbindingsrandweg door het Kemmerbos langs de A58. Zonder groen begroeide schermen. De helft van het tracé komt over particuliere grond te lopen. De zandwallen van de particuliere grondeigenaren worden opgeschoven. Bij een hoogte van 4 meter zullen de vrachtwagens uit het zicht verdwenen zijn. De Gemeente geeft aan zelf geen plannen te hebben om de andere helft, op gemeentegrond, af te schermen. Hierdoor zijn de bezoekers van vakantiepark Latour, de sportvelden en het Laco bosbad, straks nog steeds niet afgeschermd t.o.v. de motorvoertuigen op de A58 en de beoogde verbindingsrandweg. Dat zou heel jammer zijn, want er moeten op het nieuwe tracé wortelstobben uitgegraven worden van ruim 1.000 te kappen bomen, met een enorme hoeveelheid takken, humus en geel zand die anders d.m.v. een grote hoeveelheid vrachtwagenritten afgevoerd zouden moeten worden. Met deze gratis beschikbare organische grondstoffen en een gedeeltelijk gesloten grondbalans zouden gemeente en haar uitvoerder zich behoorlijk wat kosten besparen en zouden zij indirect zorgen voor een betere gezondheid en leefbaarheid van haar inwoners en in het bijzonder de bewoners en bezoekers van de Kemmer. Een win-win-win dus.
Op 26 september komt het ontwerp van de verbindingsweg in de gemeenteraad. Onze buurtgroep heeft de fracties nu gevraagd om aan te dringen op een goede afscherming van het hele tracé in plaats van de helft. Door slimme opbouw van de zandwal met het te kappen hout, kan het overblijvende bos grotendeels gespaard blijven, zo hebben we in 2010 al uitgevonden. Gemeente, pak nu alstublieft die kans!
Cees Ouwerkerk,
van Buurtgroep de Kemmer