Onderschrift bij de foto:
Burgemeester Henri Cappetti bij zijn inauguratie op 24 februari 1968. Links mevrouw Ludo Cappetti-Melchers, rechts wethouder Jan Erven, gemeentesecretaris Albert de Luij en nog net zichtbaar raadslid Pieter van Kollenburg.
Als opvolger van burgemeester Eduard Steger werd in 1968 mr. H.K.J.M. (Henri) Cappetti benoemd. Hij was burgemeester van Erp en kwam oorspronkelijk uit Ulft, waar hij in 1920 als zoon van een huisarts werd geboren.
Cappetti studeerde rechten aan de universiteit Nijmegen toen de tweede oorlog uitbrak. Hierdoor moest hij zijn studie afbreken. Met enkele van zijn broers ging hij in het verzet, waarin ze zeer actief waren en meerdere hachelijk operaties ondernamen. In mei 1944 werd hij met zijn broer Jan na verraad door de Duitsers gevangen genomen, waarna een martelgang door verschillende kampen volgde. Via Arnhem en Vught belandden de twee broers in het kamp Sachsenhausen-Oranienburg bij Berlijn. Toen ze in 1945 door de Russen werden bevrijd was Henri in slechte conditie, hij leed aan dysenterie en woog bij terugkeer nog maar 45 kilo.
Henri en zijn familie kregen nog meer klappen te verwerken. In mei 1945 wilde zijn broer Charlie met de motor naar Duitsland om Jan en Henri te gaan zoeken. Tijdens die rit reed hij met zijn motor frontaal op een Canadees legervoertuig, wat hem het leven kostte. In 1949 sneuvelde zijn broer Philip als militair op Java.
Henri kon na de bevrijding tijdens een jarenlang ziekbed zijn rechtenstudie voortzetten. In 1949 studeerde hij af als meester in de rechten. De tijd in gevangenschap en het overlijden van twee broers heeft zijn verdere leven getekend. Ook tijdens zijn burgemeesterschap in Oirschot bleef zijn verleden hem parten spelen. Dat leidde er uiteindelijk toe dat hij in 1978 vervroegd met pensioen mocht. Henri Cappetti overleed op 28 september 1999 op 78-jarige leeftijd in Ulft, zijn geboortedorp.
De verzetsgroep “Harry Cappetti” wordt beschreven door zijn broer Charlie in het boek “Oorlog over ons dorp” (te vinden op Marktplaats). Ook wordt de verzetsgroep uitgebreid behandeld in het standaardwerk “Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog” van dr. Loe de Jong.
(Tekst: Ad van Zelst; bron en foto: archief van Annelies de Luij, Wikipedia)
De Heemkundekring krijgt graag foto’s en verhalen van oud-Oirschot. Ook gedachtenisprentjes zijn welkom, die hoeven niet oud te zijn. Stuur ze digitaal via e-mail naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl of stop ze in de brievenbus van het secretariaat op Dekanijstraat 10 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving en retouradres.
De heemkundekring heeft meer dan 200 leden. We hebben regelmatig interessante bijeenkomsten, lezingen en excursies. Is heemkunde iets voor u? Kijk eens op onze website www.deheerlijkheidoirschot.nl
Daar staan nog veel meer foto’s van oud Oirschot.