Van 24 uur Levend Poppenkast, talloze recordpogingen en een keur aan kunst en muziek: daarmee gaat het Kubus Festival op 4 en 5 november de eerste editie in. Het programma begint al behoorlijk gestalte te krijgen en belooft vermaak, verbinding en genieten in de Beerzen. Frans Verouden van Stichting KuBes geeft tekst en uitleg over het hoe & waarom van het verrassende en aanstekelijke programma, op tal van Beerse locaties.

door Rens van Ginneken

“Al jaren organiseert en faciliteert Stichting Kubes, samen met vele vrijwilligers culturele en sociale activiteiten in de Beerzen. Denk hierbij aan festivals, theatervoorstellingen, een talkshow, concerten, maar ook natuurwandelingen. De stichting produceert zelf evenementen en ondersteunt initiatieven met financiële bijdragen of garantstellingen en met inhoudelijke adviezen”, zo staat in de doelstellingen van Kubes te lezen. In de praktijk leverde dat al vele mooie activiteiten op, met als aansprekende en zeer succesvolle ‘uitschieters’ bijvoorbeeld de megaproductie Rock Theater Moulin Rouge in 2007, het allereerste Internationale Nachtburgemeesters Congres in 2012 en live talkshow Beers’ Gebuurt vanaf 2012 tot heden. Met regelmaat werden door ‘t Interieur – ook onder de vlag van KuBes – kleinere culturele evenementen georganiseerd die de sociale cohesie in het dorp bevorderden. Een groot, overkoepelend en verbindend cultuurfestival stond al langer op het verlanglijstje, vertelt KuBes-bestuurslid Frans Verouden. “Maar vervolgens werd met corona alles op een laag pitje gezet. Daarna werd het wel snel weer opgepakt, maar het duurde toch even voor het vorm begon te krijgen. Toen de plannen eenmaal concreter werden, begon het balletje toch te rollen en haakten steeds meer Beerzenaren enthousiast aan”, aldus de Middelbeerzenaar.

Beroemdheid in de lunchroom?

Het programma zal worden afgetrapt met een festival op 4 en 5 november 2023. Bezoekers worden onder andere getrakteerd op DJ’s, poëzie, kleinkunst, live muziek, theater, exposities,

natuurwandelingen en speelse activiteiten voor de kinderen. In verrassende crossovers van disciplines en leeftijdsgroepen wordt invulling gegeven aan het zeer brede programma. Er zijn al de nodige lijntjes uitgelegd en afspraken gemaakt met de locaties waar een en ander moet gaan gebeuren, zo legt Verouden uit. “Zo is er bij lunchroom Meesterlijk een podium voor ‘spoken word’ en voorlezen voor kinderen. Het zou mooi zijn als de bekende publicist en theatermaker Marcel van Roosmalen hierbij zou aanhaken: hij heeft een familieband met dit voormalige bovenmeesterspand. Daarover loopt contact; hopelijk lukt het.”

Disco Snolly en Nol Havens

Hij vervolgt: “Het Oude kerkje wordt de plek voor beeldende kunst en muziek, onder meer van de muziekdocenten en hun leerlingen. In het kerkje staat ook nog het Hammondorgel van de bekende meester Veldhuis: daar willen we ook nog iets mee gaan doen. Bij café De Kemphaan komt een podium voor diverse bands en De Doornboom wordt de ‘dance hotspot’ voor de jeugd op zaterdag, met onder meer de bekende Disco Snolly. Ontmoetingscentrum Ons mevrouw wordt het kleinkunstpodium waar ook ruimte is voor singer/songwriter. Onder meer Nol Havens – bekend van VOF de Kunst – zal daar optreden. Onze lokale toneeltrots tv Keskenoate biedt in haar onderkomen Tafdak een podium voor toneel en het G-Orkest van muziekvereniging De Vriendschap gaat een heus optreden verzorgen.”

Beers’ Book of Records

Het programma begint dus al behoorlijk vorm te krijgen, met een mooie diversiteit aan culturele uitingen. Een meer ludiek onderdeel van het Kubus-weekend – maar zeker ook aantrekkelijk om te volgen of aan deel te nemen – is het Beers Book of Records. Verouden: “Geïnspireerd natuurlijk op het Guinness Book of Records gaan Beerzenaren proberen bijzondere records neer te zetten of te verbreken. Een aantal geslaagde pogingen zijn al genoteerd, zoals het Beers’ Record Simultaan Ganzenborden en het Beers’ Record Zoveel Mogelijk Bierviltjes in je Mond Proppen. In en rond verzorgingshuis Vestakker zijn senioren bezig met bijvoorbeeld: ‘Wie Breit de Langste Sjaal?’ Alle pogingen worden online geeld, op Facebook en de website en mensen mogen zich nog steeds aanmelden. Ook tijdens het Kubus Festival zelf zullen er live recordpogingen op het Doornboomplein te zien zijn. Zo gaat tv Keskenoate een recordpoging doen met een spectaculaire live 24-uurs Levende Popppenkast. Tot slot zullen op diverse locaties activiteiten voor jong en oud worden opgezet om actief aan deel te nemen; van springkussen tot koersbal met educatieve elementen zoals voorlezen en verhalen van de Heemkunde.”

Zéér brede samenwerking

De hele opzet belooft een prachtig, gevarieerd en vermakelijk programma op 4 en 5 november. “Dat komt voor een stuk ook omdat we intensief inzetten op het betrekken van zoveel mogelijk van onze dorpsgenoten. Diverse samenwerkingsverbanden worden opgezet met het verenigingsleven: Heemkunde, Muziekvereniging de Vriendschap, Sportverenigingen, Ondernemersvereniging, Scouting, scholen, Ouderbond, Stichting het Oude Kerkje, Ontmoetingscentrum Ons Mevrouw en de plaatselijke horeca. Die waardevolle en mooie verbindingen zijn al vaker de kracht gebleken in ons dorp: of het nu tijdens het legendarische Splinterfestival was, bij het Kerstpakken Parkoers, bij Peerpop, of bij Moulin Rouge: altijd zat de kracht en het succes toch vooral in die brede samenwerking”, aldus Verouden.

En: wordt vervolgd!

De ambities reiken trouwens nadrukkelijker verder dan 2023, zo vertelt de KuBes-man: “In 2024 zal het programma worden voortgezet met vier kleinere evenementen en een jaarlijks terugkerend cultureel weekend om daarna jaarlijks aan dit stramien vast te houden en daarbij een organische groei voor ogen te houden. Dit om uiteindelijk zelfstandig, zonder structurele subsidies, als continue programma door te kunnen gaan. “Een belangrijk doel daarbij is: de broodnodige verjonging van de organisatie. In de Beerzen kennen we al tientallen jaren dezelfde kartrekkers die culturele evenementen organiseren. Inmiddels is een projectteam opgezet waarbij de oudgedienden van de afgelopen dertig jaar nu ruimte geven aan de overdracht van evenementen organiseren naar de jonge generatie. Zo zijn de diverse werkgroepen al aangevuld met jonge twintigers en is er minimaal een verdeling twintiger/vijftiger van minimaal 50% jongeren met als doel dat deze binnen twee jaar het stokje formeel overnemen. Het ziet er veelbelovend uit: op dit moment is al een substantieel groepje begin-twintigers fanatiek mee aan het organiseren. Hopelijk hebben ze ons over een paar jaar niet meer nodig om de kar te trekken!”, zo lacht hij.

Meer info vind je op Facebook/Kubus Festival en op www.beersbookofrecords.nl