Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot organiseerde i.s.m. het Brabants Heem op 4 en 5 aug. de Brabantse heemdagen in Oirschot met als thema ‘Heerlijkheid in het groen’. Van heinde en ver togen uit heel Brabant ruim 70 mensen naar Oirschot om elkaar te ontmoeten op dit heemkundig evenement, dat voor de 73e keer plaats vond.

Op vrijdag 4 augustus wandelden de deelnemers na de ontvangst bij Brouwerij Vandeoirsprong, langs het statige Hof van Solms naar het intieme Vrijhof waar ze in het pittoreske Boterkerkje welkom werden geheten door wethouder Corine van Overdijk en voorzitter Henk Helligers van Brabants Heem, die beiden memoreerden dat Oirschot al voor de 4e keer gastvrouw was van dit gebeuren. Anton Neggers, voorzitter van de heemkundekring, ging in op de geschiedenis van Oirschot en vertelde o.a. dat volgens de geschriften er al in de 13e eeuw bezoekers naar Oirschot reisden. Toen gebeurde dat met paarden en koetsen en nu met auto’s, bussen en e-bikes en altijd werd iedereen hier gastvrij onthaald.

Latijnse School

In vier groepen trok men daarna door het dorpscentrum om enkele van Oirschots talrijke monumenten te bezoeken zoals de St. Petrus basiliek, het Oude Raadhuis en de Latijnse school en een kijkje te nemen in museum de Vier Quartieren. En wie na al dat wandelen nog niet moe was, kon ook de toren van de basiliek beklimmen om daarna op de luisterplaats in de Pastorietuin uit te blazen bij een Carillonconcert met een Brabantse swing.

Gelukkig bleken de weergoden de heemdagen gunstig gezind zodat op zaterdag 5 augustus de fietstocht kon starten naar het groene buitengebied van Oirschot om kennis te maken met landgoed Groot Bijstervelt, de Antoniuskapel en het kruis van Castione. En passant kreeg je ook de verhalen mee die aan die plaatsen verbonden zijn en bij de lunch op het terrein van het St Joris gilde werd iedereen verrast met een gildegroet en een spectaculair staaltje vendelzwaaien.

Maar er zat nog meer in het vat, in de middag volgde een presentatie over Oirschots religieus erfgoed in de fraaie kapel van het klooster van de Franciscanessen alsook een korte lezing over de Oirschotse meubelindustrie en een verhandeling over het Oirschots dialect.

En toen de regen eindelijk toch nog viel, kon men in het Boterkerkje schuilen om te luisteren naar het Ensemble Oude Muziek met wonderschone liederen uit de 16e en 17e eeuw, begeleid op een grote middeleeuwse luit. Daarnaast klonken er gedichten van de Rederijkers van St Katrien en een verhaal over pastoor Vladderaccus die hier in de 17e eeuw woonde.

Bram van Brabant trofee

In al dit cultuurhistorische erfgoed geweld werd ook de inwendige mens niet vergeten en genoten de gasten beide dagen van een dinerbuffet in de Brouwerij. Aan het eind van dit tweedaagse festijn reikte men de Bram van Brabant trofee uit voor de mooiste foto van de deelnemers en werden alle vrijwilligers bedankt zonder wie dit alles niet mogelijk zou zijn.

En terwijl de avond viel, toog iedereen huiswaarts vol herinneringen aan twee ‘heerlijke’ heemdagen!