Het natuurjournaal van 10 augustus, uitgegeven door het gratis digitale bulletin Nature Today, opende met de spannende kop ‘Reuzen in de tuin”. Voor een man die opgegroeid is met verhalen over de stenen smijtende Drentse reuzen Ellert en Brammert uiteraard een zeer aansprekende kop. Anderen zullen misschien hun schouders ophalen en met de conclusie komkommertijd het bericht geen blik waardig keuren. Maar het is toch echt waar, ook in Oirschot zijn al enkele weken reuzen in de tuin gesignaleerd. Niet met zevenmijlslaarzen maar vredig rond zoemend in elke tuin die niet veranderd is in een stenige woestijn.

De reuzen uit het artikel zijn bizarre zweefvliegen. Als groep kent iedereen ze wel. Vaak prachtig gekleurde vliegjes die als een kolibrie voor een bloem kunnen stil hangen om daarna rustig op zes pootjes te landen en zich te goed gaan doen aan nectar. Of aangelokt worden door een fel gekleurd T-shirt in de mening dat de drager of draagster een wandelende bloem is. Velen zijn er echter bang voor. Gaan wild om zich heen meppen onder het slaken van ijselijke kreten. Wesp! Steekbeest! Ga weg! Als bioloog kijk ik dan met een grote glimlach naar dit bijzondere ballet. Zweefvliegen zijn ware meesters in camouflage. Niet kiezend voor groene of bruine vlekjes zoals elke soldaat, maar een uitdossing die lijkt op wespen, bijen of hommels. Het enige wat ontbreekt is een fors steekwapen. Geen angel met gif, zelfs bijtende kaken ontbreken. Het zijn niet alleen mensen die zich laten foppen door zweefvliegen. Ook insectenetende vogels pakken liever een prooi die er minder vervaarlijk uitziet.

Reuzen zweefvliegen zijn als volwassen dier hoogstens groot (tot wel 2,5 centimeter) maar verschillen verder in gedrag niet van andere zwevers. Het zijn de jongen die wel een erg bijzondere leefwijze hebben gevonden. Letterlijk in het hol van de leeuw groeien zij op. Hommelreuzen kiezen voor het nest van allerlei hommel soorten. Als een onbetaalde arbeidskracht zijn zij helemaal tevreden met hun rol als vuilnisman. Restjes was, gemorste nectar of stuifmeel en zelfs vroeg overleden larfjes worden met smaak opgepeuzeld. Als de dagen korter worden zullen zij alleen achter blijven, verpoppen en het volgend jaar uitvliegen. Stadsreuzen en witte reuzen vertrouwen hun eitjes toe aan nesten van limonade wespen zoals gewone wesp, Duitse wesp en hoornaar. Maar zij zijn echter geen lieverdjes. Ze klemmen zich vast aan een wespenkind en voeden zich met haar levenssappen. Uiteindelijk overleeft het larfje dit niet, als een leeg gezogen hulsje zal ze achter blijven. Ook deze reuzen overwinteren in het wespennest en pas in juli van het volgend jaar de wijde wereld in trekken.

Reuzen in de tuin. Of u nu niet meer heeft dan een paar plantenbakken of een vele hectares groot landgoed, overal valt wel wat te ontdekken.