Even ten zuiden van Middelbeers staan bordjes met een prachtige tekst: ‘“Boeren en burgers natuurlijk samen, Boeren en burgers slaan de handen ineen in het samenwerken, samenleven, leren en recreëren waarbij duurzaamheid en leefbaarheid centraal staan - www.dalvandekleinebeerze.nl”

Terwijl drukkers, zetters en bezorgers van uw Oirschots Weekjournaal genoten van een wel verdiende twee weken rust mocht uw columnist deelnemen aan een unieke proeverij. Geen overheerlijke blokjes kaas geserveerd onder het verkoelend lover van een oeroude boomgaard maar een snoeperij van stukjes fonkelnieuw maar toch ook oeroud landschap. Een gebied waar de veldleeuwerik weer welkom is en boeren een toekomst bestendig bestaan kunnen opbouwen.

Regelmatig hebben we in ons weekblad bericht over de herinrichting van het gebied van de Grote en de Kleine Beerze. De harde randjes van de ruilverkaveling werden er voorzichtig wat bijgevijld en beide beken bevrijd van hun betonnen harnas. Het uiteindelijk doel is water vasthouden in de bovenloop zodat er niet alleen zomers meer water beschikbaar is maar ook om er voor te zorgen dat onze Bossche vrienden geen natte voeten krijgen. Tegelijkertijd ontstaan nieuwe kansen voor de allerlaatste restjes natuur en wordt ingezet op landschapsbeleving met nieuwe fiets en wandelroutes. Bij dit alles heeft de provincie de regie in handen.

Tussen Middelbeers en Vessem laat de “Landcoöperatie dal van de Kleine Beerze” zien dat door samenwerking nog veel meer mogelijk is. Hoewel pas in oktober de laatste hand aan de herinrichting gelegd werd konden voorzitter Jan Denissen en zijn bestuursleden op 19 juli al laten zien wat er in vijf jaar noeste arbeid bereikt is. Waar eens de Kleine Beerze rustig en soms bruisend zijn weg zocht naar De Baest om daar zijn grote broer te ontmoeten was vanaf de jaren zestig een industrieel landschap ontstaan waar alles draaide om één sector: intensieve landbouw. Vijftig jaar later wordt onder regie van de provincie getracht de Kleine Beerze letterlijk nieuw leven in te blazen. Daarvoor werden gronden opgekocht die echter slechts ten dele nodig waren voor een nieuwe beekbedding. Houtwallen konden gerestaureerd worden, nieuwe natuurgebieden zoals het weidevogelreservaat Molenbroek ontstonden en waar mogelijk mocht het grondwater weer blijven staan op de oorspronkelijke kalkrijke leemlaag. Brabants Landschap en tientallen vrijwilligers zijn hier reeds aan de slag zijn gegaan. De overige gronden komen vanaf oktober 2023 in de verkoop en dat is waar de Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze op gaat inzetten. Er wordt geboden op vijftien hectare landbouwgrond waar vervolgens een pachter mee aan de slag mag. Een optimale berdrijfsvoering met oog voor natuur en landschap zijn zinsneden uit het op te stellen pachtcontract. Met nieuwe wandelroutes en vijf fraaie landart objecten wordt daarnaast de belevingswaarde van het gebied versterkt.

Om dit alles mogelijk te maken is de Landcoöperatie dringend op zoek naar donateurs. Wie meer informatie hierover wil hebben kan terecht op hun website. https://dalvandekleinebeerze.nl/