De drie appartementengebouwen van project Drie Eiken in Ekerschot hebben ieder een eigen – zeer toepasselijke – naam gekregen. De namen worden Moseik, Wintereik en Zomereik. De namen zijn samen met de toekomstige bewoners gekozen.
Toine Aerts en partner zijn de allereerste kopers die hun handtekening zetten bij Drie Eiken. Het appartementengebouw waar zij gaan wonen krijgt de naam van hun eerste voorkeur: Zomereik. Aerts: “Heel leuk dat wij daarover mee mochten denken. We kijken er sowieso enorm naar uit om in ons nieuwe appartement te gaan wonen. Dit project sprak ons heel erg aan door de goede ligging: in het buitengebied, maar dicht bij de kom. Ook de ruimte van het appartement is helemaal top; zowel binnen als op het grote balkon. En bovendien zijn we door de warmtepomp en de zonnepanelen helemaal klaar voor de toekomst.”
Bouw gaat van start
Van de 28 koopappartementen, verdeeld over twee gebouwen, is inmiddels ruim 70% in optie of verkocht. De projectpartners hebben eerder al aangegeven te starten met de voorbereidingen van de bouw. Om daarmee de toekomstige bewoners meer zekerheid te geven over het bouwproces en het beoogde oplevermoment. Heerkens van Bavel Bouw start na de bouwvakvakantie met de realisatie van alle appartementen van project Drie Eiken.
Ook voor jongvolwassenen met een beperking
Op donderdag 13 juli ging de bouw van start in Ekerschot om woonruimte te realiseren voor 24 jongvolwassenen met een beperking. Deze jongeren gaan hier onder begeleiding zelfstandig wonen. Er worden drie groepen met elk acht plekken gerealiseerd en elke bewoner beschikt straks over een eigen appartement. De toekomstige bewoners hebben allemaal hun wortels in het dorp. En hun ouders wilden het liefst dat de kinderen in Oirschot stappen kunnen zetten naar meer zelfstandigheid. Één ding is zeker: de toekomstige bewoners en hun ouders hebben veel geduld moeten hebben. Eerste gesprekken over wonen in Oirschot waren er al in 2012.
Samenwerking als sleutel tot succes
Als je behoefte hebt aan ondersteuning bij wonen én je kind graag in je eigen gemeente wilt houden, maar er is geen wonen met zorg, wat doe je dan? Om die reden werd in 2012 stichting ouderinitiatief Den Bongerd opgericht. Een groep ouders verenigde zich in die stichting om een plek te realiseren waar hun acht kinderen onder begeleiding zelfstandig kunnen gaan wonen.
In 2016 klopten deze ouders bij Cello aan. In Cello zagen zij een partner om de gewenste ondersteuning te gaan leveren. Begin 2017 meldde vereniging S.T.E.R. zich met een vergelijkbaar verzoek bij Cello: het realiseren van een woonvorm voor zestien jongvolwassenen met een beperking. Beide oudergroepen wilden dat de zorg voor hun kinderen in Oirschot vorm zou krijgen.
Om de slag- en daadkracht te vergroten stelde Cello voor om gezamenlijk te gaan optrekken.
Toenmalig wethouder Machielsen liep warm voor het initiatief om in zijn gemeente een woonvorm te realiseren voor mensen met een zorgvraag.
Vanaf dat moment konden stappen worden gezet en werd in plan Ekerschot een plek gevonden om die woonvorm te realiseren. Gezamenlijk hebben de gemeente Oirschot, stichting ouderinitiatief Den Bongerd, vereniging S.T.E.R. en Cello een goed voortraject doorlopen. Ondanks dat er tot aan de Raad van State een procedure is gelopen voor het bestemmingsplan bleven alle partijen volhouden om dit initiatief van de grond te krijgen.