De schaarse ruimte schreeuwt om meervoudige oplossingen.. Kun je in een ontwerp voor woningbouw andere behoeften meenemen? Er worden tal van oplossingen aangedragen, maar waar zijn ze ook al toegepast in onze omgeving? De Koffiedialoog van 8 juli zocht antwoorden in de buurt.

In de vorige bijeenkomst besprak Marianne Verhoeven voorbeeldprojecten waarbij woningbouw zodanig is ingevlochten in de omgeving, dat er tegelijk een meerwaarde ontstaat voor de omgeving. Voor inspirerende voorbeelden hoef je niet ver weg. We bezochten projectlocatie ‘De Kemmer’ te Oirschot en de succesvolle wijk Kloostervelden te Sterksel.

Dynamiek bij plangebied ‘De Kemmer’

De gemeente Oirschot kijkt over het Wilhelminakanaal. Op de locatie van een voormalig varkensbedrijf, 88ha groot, worden 300 tot 400 woningen ingepland. Menno Moen, woningbouwregisseur bij gemeente Oirschot vertelt hoeveel creativiteit er volgde op de prijsvraag voor een concept waarbij duurzaamheid voorop moest staan. De Urbanisten haalden de opdracht voor een uitgebreide visie binnen, met hun prachtige multifunctionele kamerlandschap-concept, waarin bestaand groen, water en ecologie beginpunt én eindpunt zijn voor het ontwerp

Eigen visie

Buurtbewoners zien het plangebied, waar nu 30 huishoudens zijn, flink verdichten. Zich bewust van de woningbehoefte, hebben zij zich niet tegen de plannen gekeerd, maar zij zijn zelf gaan onderzoeken hoe deze uitbreiding ingepast kan worden, met meerwaarde. Zij boden de gemeente een externe visie aan.

Meedenken

Met 31 keukentafelgesprekken en professionele ondersteuning kwamen de buurtbewoners tot een eigen visie op het gebied. Hiermee gingen zij het gesprek aan met de gemeente.

Als belangrijke wensen brachten zij een voorkeur voor max 300 woningen in en doorontwikkeling van de bestaande natte laagte ‘De Loop’ tot een natuurzone van 2,5ha.

Aangenaam wonen in Kloostervelden

Tweede locatie voor de excursie was het Sterkselse Kloostervelden. Hilke Huysinga is als sociaal planoloog al 15 jaar betrokken bij de ontwikkeling van de wijk. Zij ontving de groep in de kapel van het voormalige klooster en zette uiteen hoe de oude kloosterwaarden leidraad zijn geweest bij de planvorming. Resultaat is dat de leeglopende instelling voor epilepsiepatienten doorgroeide naar een wijk waar patienten wonen en leven tussen buurtbewoners, die mee kunnen genieten van de ruime opzet van de wijk, de aangename vervlechting met natuur en water en de warme inclusie , want iedereen kan en mag hier meedoen.

Tips van Hilke

Balans is belangrijk. Met 176 Cliënten en 230 woningen wordt daaraan voldaan. Koppel zaken en geldpotjes aan elkaar! Geef identiteit en verhaal aan de Plek! Ontwerp een omgeving die stimuleert tot bewegen en ontmoeten. Na een wandeling door de wijk was iedereen overtuigd dat het werkt.

Volgende Koffiedialoog gaat in the Mix

Het gesprek tussen gemeente, professionals en buurtbewoners is dus belangrijk. Ingeleid door een indrukwekkende expositie ronden we het thema ‘Wonen met Meerwaarde’ af op 13/9. Met een kennisochtend bereiden we een creatief spel in de middag voor. Doel is om met alle partners het gesprek over de dorpsinrichting te voeren, in gelijkwaardigheid op gelijk speelveld. Speel je mee?

Voer de dialoog over de dorpsinrichting!

- Woensdag 13 september te Eersel, van 10.00u tot 16.00u. lunch is inbegrepen.

- Aanmelden: voor 9 september: levedekleinebeerze@gmail.com vermeld dieetwensen en of je bewoner, professional of overheid bent.